Eerbetoon aan André van der Louw

Op 21 november, de dag waarop André van der Louw in 1974 geïnstalleerd werd als burgemeester van Rotterdam, organiseren Stichting Eerbetoon André van der Louw en gemeente Rotterdam een middag die geheel aan hem gewijd is.

André van der Louw
André van der Louw (Den Haag, 9 augustus 1933 – Scheveningen, 20 oktober 2005) was een Nederlandse politicus en bestuurder. In 1974 werd hij burgemeester van Rotterdam en bleef dat tot 1981. Van der Louw was een toegankelijke en geliefde burgemeester en veel mensen herinneren zich hem. Op 16-jarige leeftijd werd hij lid van de PvdA. Hij begon zijn loopbaan bij het Haags Instituut voor Volksontwikkeling, werkte vervolgens van 1957 tot 1971 als perschef bij de VARA en in 1965 werd hij redacteur bij het jongerenblad Hitweek. In 1974 werd hij burgemeester van Rotterdam. In 1981 stopte hij en werd hij minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk (CRM).

Onthulling straatnaambord
Al in 2008 kwam het verzoek binnen om een straat te vernoemen naar André van der Louw. Er zijn verschillende locaties onderzocht en uiteindelijk is de Verlengde Willemsbrug als beste locatie naar voren gekomen. Deze locatie is vooral gekozen vanwege het zicht op de Wijnhaven vanaf de brug. Aan de Wijnhaven was destijds het Salvador Allende-centrum gevestigd. Van der Louw was daar voorzitter van. Saskia Stuiveling onthult samen met Naomi van der Louw en Annabel van der Louw (kleinkinderen van André van der Louw) het straatnaambord.

Onthulling beeld in het Timmerhuis
De ontwikkeling van een kunstwerk over André van der Louw is een initiatief van de Stichting Eerbetoon André van der Louw, die de daarvoor benodigde middelen heeft ingezameld. Het stichtingsbestuur bestaat uit: Hans Kombrink, Jacqueline de Jong secretaris/penningmeester, Jan Cees van Duin, Nico van Eck, Koos van der Steenhoven. De stichting werkte nauw samen met CBK Rotterdam dat de realisatie mede mogelijk heeft gemaakt. Herman Lamers, bekend van o.a. de Reus van Rotterdam, is de maker van het kunstwerk. Daarnaast richt de stichting zich ook op de totstandkoming van een tv-productie over Van der Louw. RTV Rijnmond zond de tv-productie uit op 21 oktober.

Mevrouw Wil van der Louw (zus van André van der Louw) onthult samen met kleinkinderen Carmen, Milan en Lucas van der Louw het beeld in het Timmerhuis. Voorafgaand aan de onthulling, is er een toespraak van Hans Krombrink. Siebe Thissen, hoofd BKOR; een programma van CBK Rotterdam, en Herman Lamers gaan kort in gesprek over de totstandkoming van het beeld.

Vanaf 11 december, na de opening van het Timmerhuis, is het beeld te zien vanuit de ontvangsthal van het gebouw.

Symposium
Het symposium vindt plaats in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis. Het symposium staat in het teken van Van der Louw en zijn rol als burgemeester. Daarnaast gaat het over de rol van burgemeesters in het algemeen.

Paul van der Laar treedt op als gesprekleider. Het programma wordt geïllustreerd met fragmenten uit de documentaire over André van der Louw. Tot slot staan we stil bij de rol van burgemeesters in de huidige tijd in vergelijking met de tijd van Van der Louw. Wat maakte André van der Louw uniek? Hoe ziet burgemeester Aboutaleb dat en wat vinden jongeren ervan? Deze en nog enkele andere vragen staan tijdens het symposium centraal. Het symposium is alleen toegankelijk voor genodigden; CBK Rotterdam zal er verslag van doen op deze website.

TV Rijnmond over André van der Louw (15/10/15)