In september 2011 konden wetenschappers in het LNGS-laboratorium in Gran Sasso, Italië, hun ogen niet geloven. Ze hadden mogelijk bewijs gevonden dat zeer kleine deeltjes zich sneller voortbewogen dan het licht. In dit experiment werden neutrino’s – sub-atomaire deeltjes zonder lading en verwaarloosbare massa – afgeschoten vanuit CERN, Zwitserland naar een grootse ondergrondse detector in Gran Sasso, Italië. Deze deeltjes kunnen de volledige afstand zonder vertraging door de aarde afleggen.
Het nieuws deed Einsteins fundament van de moderne fysica, die gebaseerd is op de aanname dat niets sneller kan bewegen dan het licht, op zijn grondvesten schudden. Wetenschappers waren verbaasd, sommigen werden gek, maar andere bleven sceptisch. Uiteindelijk hadden de sceptici gelijk: een half jaar later bleken de foutieve resultaten te wijten aan een losse kabel van een GPS-ontvanger.
Naar aanleiding van dit nieuws besloot beeldend kunstenaar en filmmaker Mels van Zutphen, gefascineerd door wetenschap en technologie, een licht ironisch statement te maken. Hij volgde het pad van de neutrino’s van CERN naar Gran Sasso met de auto en deed hier twaalf dagen over. Een neutrino legt dezelfde afstand af in een fractie van een seconde.
Geïnspireerd door de schaal en de snelheid van de kleinste deeltjes in ons universum, maakte Van Zutphen een korte film: de begeleidende publicatie bevat een logboek van zijn reis, achtergrondinformatie over het OPERA neutrino experiment, een gedetailleerde kaart van het gebied, waarin de afgelegde routes van zowel de neutrino’s als de kunstenaar zijn uitgelicht, en een exclusieve link naar de film. In 2013 ontving Mels van Zutphen een O&O-bijdrage voor dit project.
lees meer