Marcus Miller bezoekt monument

Jazz-icoon Marcus Miller bracht op donderdag 9 juli, de dag voor zijn optreden op het North Sea Jazz Festival, een bezoek aan het Rotterdamse slavernijmonument.

Marcus Miller

Als woordvoerder van het wereldwijde UNESCO Slave Route Project ging hij in gesprek met jazz-fans, scholieren en studenten over hoe hij aankijkt tegen de geschiedenis van slavernij en de doorwerking in het heden. Miller bezoekt het monument op uitnodiging van stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst. Bekijk hier het interview met Marcus Miller op RTV Rijnmond.

In het Rotterdamse Lloydkwartier werd op 1 juli 2013 het slavernijmonument onthuld op de plek waar vroeger schepen naar Afrika vertrokken voor de slavenhandel. Op 1 juli 2013 was het precies 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. De slavenhandel werd eerder, in 1814, verboden. Het monument is gemaakt door kunstenaar Alex da Silva. Het markeert de geschiedenis precies op de plek waar slavenhandelaren hun handel dreven in vuurwapens, aardewerk en sterke drank richting Afrika. Die ladingen werden daar vaak geruild tegen slaven die direct naar Suriname werden gebracht en verkocht. De slaven kwamen dus niet naar Rotterdam zelf.

Het slavernijmonument is een burgerinitiatief dat destijds mede is ontwikkeld en geproduceerd door BKOR, CBK Rotterdam.