Kunstenaar van het wandreliëf gevonden

Op 12 juni vroegen we onze Facebookvrienden of zij ons konden helpen bij het opsporen van de kunstenaar van dit reliëf, dat te vinden is op een gevel op de hoek van de Industrieweg en de Bornissestraat. En dat is gelukt! Via Carine Hooykaas en Margrith Barnhoorn belandde onze vraag bij Jessica van Erkel van de Porceleyne Fles (Royal Delft). Zij dook de archieven in en wist ons te vertellen dat het werk gemaakt was door Henk Tieman, en dat het in 1963 was opgeleverd. Ook stuurde ze een bewijsstuk mee waarop te lezen is: Keramische versiering, voorstellende: “Het ontstaan, ontwikkeling en huidige activiteiten van N.V. Rhiwa te Rotterdam.” (zie afbeelding)

De Porceleyne Fles
De Porceleyne Fles staat internationaal bekend als Royal Delft: het is een aardewerkfabriek, opgericht in het jaar 1653 in Delft die tegenwoordig ook als museum is te bezoeken. De fabriek staat bekend om het Delfts Blauw aardewerk maar startte in 1956 een Experimentele Afdeling die monumentale kunstenaars in dienst had, maar ook bouwkeramische opdrachten uitvoerde voor externe kunstenaars. Deze afdeling, onder leiding van beeldhouwer-keramist-chemicus Theo Dobbelmann en kleurtechnicus en latere glaskunstenaar Iep Valkema, is belangrijk geweest voor de sterke toename van het gebruik van keramiek in de bouw. Lees hier meer over de geschiedenis van de Porceleyne Fles.

Henk Tieman
Beeldend kunstenaar Henk Tieman (1921  – 2001) volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij was een leerling van kunstenaar Oswald Wenckebach (beeldhouwen) en Frits Eschauzier (decoratieve kunst) aan de TH Delft. Tieman was van 1938 tot 1982 in dienst als monumentaal kunstenaar op de afdeling Bouwaardewerk van De Porceleyne Fles, eerst op 17-jarige leeftijd als plateel schilder en ontwerper van cloisonné tegels, maar later als hoofdontwerper en hoofd van de afdeling Monumentale Bouwplastiek. Tieman maakte tekeningen, cloisonné tegels, keramiek, beeldhouwwerken, glaskunst, plastieken en wandreliëfs in opdracht. Zijn werk is terug te vinden op talloze gebouwen in Nederland. Tieman werkte zowel abstract als figuratief. Hij was lid van Arti et Industriae in Den Haag, en de Vereniging van Beeldende Kunstenaars De Kring in Delft.

Help wandkunst opsporen
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) wil wandkunst als vergeten kunstvorm weer op de kaart te zetten, en heeft een volledige website gewijd aan kunstwerken waarvan informatie ontbreekt. Op www.helpwandkunstopsporen.nl kan iedereen meekijken en meehelpen: ken je een wandkunstwerk uit de wederopbouwperiode (1945-1965) na de 2e wereldoorlog, maak er dan een foto van en meld het werk hier aan. Zo ontstaat een landelijk overzicht aan de hand waarvan de RCE keuzes kan maken voor behoud of herplaatsing.

Gezocht! Rotterdammers met een kunstminnend hart en… een grote wand
Vanaf juli 2018 wordt het restant van het Dijkzigtziekenhuis ontmanteld en begin 2019 wordt het daadwerkelijk gesloopt: daarmee dreigen ook de bijzondere wandkunstwerken van het Dijkzigtziekenhuis te verdwijnen. De Werkgroep Monumentale Kunst (WMK) van Erfgoedvereniging Heemschut heeft in samenwerking met CBK Rotterdam inmiddels een aantal kunstwerken kunnen herplaatsen maar voor twee muurschilderingen en een keramisch reliëf worden nog nieuwe locaties gezocht.

Voor nog meer Rotterdamse wandkunst kun je natuurlijk terecht op de website van BKOR, het programma Beeldende Kunst & Openbare Ruimte van CBK Rotterdam.