CBK Rotterdam werkt aan een levendig kunstklimaat in Rotterdam

CBK Rotterdam werkt aan beeldende kunst én de stad. We zijn ervan overtuigd dat beeldende kunst van de stad een betere plek maakt. Daarom doen we er alles aan om van Rotterdam een levendige kunststad te maken.

1989 (1992), John Körmeling. Foto: Jannes Linders

1989 (1992), John Körmeling. Foto: Jannes Linders

Untitled (1957), De Kooning, Naum Gab. Foto: Jannes Linders

Untitled (1957), De Kooning, Naum Gab. Foto: Jannes Linders

Seated Woman (1970), De Kooning. Foto: Jannes Linders (2008)

Seated Woman (1970), De Kooning. Foto: Jannes Linders (2008)

Een levendig kunstklimaat in Rotterdam

Dat doen we samen met makers, partners en bewoners van de stad. We staan we midden in de stad en voelen ons betrokken bij wat er leeft in de stad. We stimuleren kunstenaars op vele manieren bij het maken van nieuw werk en het ontwikkelen van een nieuwe taal en gezamenlijke initiatieven. Samen met de kunstenaars,  bewoners en bezoekers van de stad én onze partners geven we vorm aan een gedroomde stad.

Vanuit de motivatie, beleving en betrokkenheid van bewoners, kunstenaars en andere betrokkenen werken we aan een stad waarin we met elkaar willen leven. Een stad waarin verbeelding en veelzijdigheid een onontkoombare plek hebben. En al doende stellen we onze kernkwaliteiten, interactie en betrokkenheid, centraal.

Een stad waarin verbeelding
en veelzijdigheid een
onontkoombare plek hebben.

Kunst bestaat bij de gratie van een vrije uitwisseling van ideeën – soms verdiepend, soms verrijkend, soms schurend. Kunst biedt eigentijdse inzichten en perspectieven, waarmee mensen elkaar kunnen vinden of verschillende posities beter kunnen begrijpen. In Rotterdam speelt beeldende kunst sinds de eerste dag van de Wederopbouw een belangrijke rol. CBK Rotterdam zet zich daarvoor in: van Hoek van Holland tot Nesselande, van Rotterdam Centrum tot IJsselmonde met het doel een klimaat te scheppen en te onderhouden waarin de kunst in Rotterdam zich kan blijven ontwikkelen en relevant is en blijft voor iedereen.

We werken aan een levendig kunstklimaat in Rotterdam door middel van vier programma’s:

 

BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte)

Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BKOR) beheert de omvangrijke collectie beelden in de openbare ruimte van Rotterdam. We adviseren gemeente, burgers en kunstenaars met betrekking tot het realiseren en (her)plaatsen van openbare kunstwerken. In ons documentatiecentrum verzamelen we kennis en informatie over de collectie. Ook brengen we de collectie bij het publiek onder de aandacht met routekaarten en rondleidingen.

Meer informatie: www.bkor.nl

SIR (Sculpture International Rotterdam)

Sculpture International Rotterdam (SIR) houdt zich bezig met het beheer en de vernieuwing van een unieke internationale beeldencollectie van meer dan 50 publieke kunstwerken op de zogeheten hoofdlijnen van de stad. Daarnaast stellen we jaarlijks een uitgebreid activiteitenprogramma samen met performances, films, tijdelijke sculpturen en onderzoek op het gebied van kunst in de publieke ruimte van Rotterdam. Samen met BKOR organiseert SIR een aantal activiteiten om de beelden onder de aandacht van een breed publiek te brengen.

Meer informatie: www.sculptureinternationalrotterdam.nl

Art Office

Art Office is er voor de beeldend kunstenaar. Met onze financiële regelingen, (netwerk)bijeenkomsten en online community bieden we Rotterdamse kunstenaars de ruimte om hun beroepspraktijk te professionaliseren, ontwikkelen en zichtbaar te maken. Ruim 2000 kunstenaars zijn ingeschreven bij Art Office.

Meer informatie: www.artoffice.info

Video-installatie Leopold/Emmen, expositie A Dream about this House Once in a While, TENT 2023. Foto: Aad Hoogendoorn.

TENT Rotterdam

De actualiteit van de kunst vanuit Rotterdams perspectief staat centraal bij TENT, de tentoonstellingsruimte van CBK Rotterdam aan de Witte de Withstraat 50. Daar worden opvallende ontwikkelingen en vernieuwende kunstenaars in de context van Rotterdam gesignaleerd en gepresenteerd. De tentoonstellingen, openingen en evenementen worden bezocht door een grote groep bezoekers. TENT is een dynamisch podium met landelijke bekendheid en heeft een verbindende rol in de Rotterdamse kunstsector. TENT stelt zich als doel hedendaagse kunst in een breder maatschappelijk en mondiaal perspectief te plaatsen.

Meer informatie: www.tentrotterdam.nl

Geschiedenis

In 1982 werd de stichting CBK Rotterdam opgericht en  stelde zich ten doel om de beeldende kunst op de kaart te zetten en de kunstenaar te ondersteunen in zijn beroepspraktijk. Met name door de uitvoering van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) en de Percentageregeling. Ook de Artotheek, die in de jaren zeventig al was opgericht, kwam bij ons terecht.

Toen de BKR in 1987 ophield, werd deze vervangen door individuele kunstenaarssubsidies, een tentoonstellingsruimte en werd er een openbaar kunstbeleid verder ontwikkeld (BKOR).

Onze uitvoering van CBK Rotterdam veranderde, maar de centrale taak bleef het stimuleren van beeldende kunst en het ondersteunen van kunstenaars. Onder andere door de start van een Rotterdams tentoonstellingsplatform aan de Nieuwe Binnenweg en later Villa Alckmaer. Vanaf 1999 werd dit TENT. TENT nam zijn intrek aan de Witte de Withstraat 50 en ontwikkelde zich tot dé presentatieplek voor Rotterdamse hedendaagse kunst.

Op 1 januari 2006 werden we – voorheen was CBK Rotterdam een gemeentelijke tak van dienst – verzelfstandigd als stichting met een Raad van Toezicht. In 2013 verhuisden we van de Nieuwe Binnenweg naar de Eendrachtsstraat en trok ook Sculpture International Rotterdam in hetzelfde pand.

Fair Practice Code

CBK Rotterdam onderschrijft de Fair Practice Code en zet zich – met in achtneming van De Governance Code Cultuur en De Code Culturele Diversiteit – samen met de culturele sector in voor Fair Pay, Fair Share en Fair Chain.