bekijk de online versie

Licht in een donkere stad

Jack Segbars - Van Alles Is Weer Waardeloos (1997) - foto: Max Derera

De kortste dag ligt alweer achter ons, maar de zon gaat nog steeds vroeg onder: ruim de tijd dus om Rotterdamse architectuur en kunst in de openbare ruimte eens bij nacht te bekijken! Vorig jaar maakte BKOR in samenwerking met de gemeente Rotterdam een speciale Lichtroutekaart, met daarop niet alleen bijzonder aangelichte gebouwen, bruggen en beelden maar ook neon dichtregels en lichtinstallaties. In deze speciale nieuwsbrief geven we je een klein voorproefje van een aantal highlights op onze Lichtroutekaart..

Nu alles is...

Judith Herzberg & Karel Martens (2008)

Nu alles is zoals het is geworden, nu alles is zoals het is, komt het, hoewel, misschien hoewel, tenslotte nog in orde. Deze dichtregels zijn te lezen op de gevel van het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis aan het Museumpark.

De verwoeste stad

Ossip Zadkine (1951)

Heb je het bekendste kunstwerk van Rotterdam wel eens bij nacht gezien? De verwoeste stad is volgens Ossip Zadkine ontstaan toen hij in 1946 met de trein het door oorlogsgeweld gehavende Rotterdam binnenreed. Het is in zijn eigen woorden: ‘Een kreet van afschuw tegen de onmenselijke wreedheid van deze beulsdaad’.

De Hef

Pieter Joosting (1927)

Voor de Koningshavenbrug, beter bekend als De Hef, werd een speciaal lichtontwerp gemaakt door ingenieursbureau IPV Delft. Inmiddels lijkt het elke avond om 22:00 en 23:00 uur of er een trein over de oude spoorbrug rijdt.

Light Gig

Giny Vos (2013)

In Light Gig, op de gevel van bioscoop LantarenVenster, is een animatie van een bewegend paard te zien: een directe verwijzing naar het beroemde werk van de Engelse fotograaf Eadweard Muybridge uit 1878, dat wordt gezien als de start van de cinema.

Broken Light

Rudolf Teunissen (2010)

Voor dit kunstwerk in de Atjehstraat op Katendrecht heeft de kunstenaar de openbare verlichting van de hele straat overgenomen. Het won in 2011 een Lumiville Award in de categorie ‘le Prix de l’espace public (Lyon) en een LAMP Award (Barcelona).

Witte de With lichtkunstwerk

Ondernemersvereniging/Atelier LEK/QNeon (2013)

Niet te missen, deze neon-woorden boven de Witte de Withstraat. Ze zijn gemaakt door atelier LEK: zij ontwierpen 25 woorden die allemaal spelen met de identiteit van de straat.

Yellow-free zone

Adrien Lucca (2018)

Het allernieuwste lichtkunstwerk in Rotterdam werd in december 2018 onthuld in metrostation Maashaven. Deze ‘geel-vrije zone’ is nog niet opgenomen in de Lichtroute maar is zeker de moeite van het ervaren waard!

1989

John Körmeling (1991)

1989 is het bouwjaar van de Hillekopflat op Zuid. John Körmeling, die van origine architect is, markeerde dit met een kunstwerk in groene neoncijfers op het dak van de flat. Het kunstwerk is het beste te zien vanaf de andere zijde (de noordoever) van de Maas.

ROTTE-DAM

Robbert de Groot & Cees Boot (2013)

Ooit stroomde op de plek van de Wijnhaventunnel de rivier de Rotte. Twee (inmiddels voormalig-) kunstacademie-studenten ontwierpen daarom een eerbetoon aan deze rivier, waar volgens hen de ‘roots’ van Rotterdam liggen.

… maar het is natuurlijk nog leuker om de route zélf te lopen. De Lichtroute Rotterdam bestaat in een Nederlandse en Engelstalige variant, en is gratis verkrijgbaar bij de Rotterdam Tourist Information op het Centraal Station en aan de Coolsingel.

CBK Rotterdam
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
+3110 4360288

cbk@cbkrotterdam.nl
www.cbkrotterdam.nl

Openingstijden: (op afspraak)
ma-vr, 9-17 uur

Facebook
Instagram
Vimeo
Privacy Statement

uitschrijven voor deze nieuwsbrief