bekijk de online versie

persbericht

Rotterdamse beelden op Art Zuid in Amsterdam

Tentoonstelling rond de Zuidas samengesteld door Rudi Fuchs

Van 19 mei tot 17 september 2017 vindt de vijfde Internationale Sculptuur Biënnale Amsterdam plaats: ART ZUID 2017. De manifestatie op de Apollolaan, de Minervalaan en de Zuid-As toont dit jaar zestig sculpturen. De kunstenaars en hun werken werden geselecteerd door curator Rudi Fuchs, voormalig directeur van het Van Abbemuseum te Eindhoven, het Haags Gemeentemuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam. De bruikleen van de werken van Piet Killaars, Gust Romijn en Joost Baljeu wordt mogelijk gemaakt met medewerking van BKOR, een programma van CBK Rotterdam.

Fuchs heeft gekozen voor een breed scala van Nederlandse abstract-werkende kunstenaars. Met deze tentoonstelling wil Fuchs aantonen hoe goed de Nederlandse naoorlogse beeldhouwkunst is en wil hij de abstracte kunstenaars ook internationaal positioneren. Om een evenwichtige tentoonstelling te kunnen maken viel zijn oog op de Rotterdamse openbare stadscollectie. Nergens anders is die naoorlogse beeldhouwkunst zo pregnant aanwezig als in de Maasstad. Het bombardement op de stad en het modernisme in de naoorlogse architectuur bood de abstracte kunst alle kansen zich te laten zien.

Fuchs had vele werken willen lenen, maar sculpturen van Margot Zanstra (Technikon, Heer Bokelweg), Bob Bonies (politiebureau Hoogvliet) en Woody van Amen (Taxat, Mariniersweg) konden niet zonder problemen van hun sokkels worden gehaald. Dat was wél het geval bij de sculpturen van Joost Baljeu (Space Time I, Kleine Beer), Piet Killaars (Spiraal II, Groene Hilledijk) en Gust Romijn (Twee Kolommen, Roel Langerakweg). Deze werken zijn te zien van 19 mei tot 17 september 2017.

Deelnemende kunstenaars: Ad Dekkers, Joost Baljeu, Jan Maaskant, Gust Romijn, Carel Visser, André Volten, Theo Niermeijer, Shinkichi Tajiri, Cornelius Rogge, Auke de Vries, Lon Pennock, Piet Killaars, Ewerdt Hilgemann, Jeroen Henneman, Atelier van Lieshout, Sjoerd Buisman, Piet Tuytel, Ruud Kuijer, Hans van de Bovenkamp, Leo Vroegindeweij, Esther Tielemans, Krijn de Koning, Michael Jacklin, Saskia Noor van Imhoff, David Jablonowski en Paul Goede.

Over BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte)
Er is geen stad in Nederland met zo veel beeldende kunst in de openbare ruimte als Rotterdam. BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte) beheert en vernieuwt de omvangrijke stadscollectie in samenwerking met betrokken Rotterdammers, bedrijven en instellingen. BKOR zorgt voor het beheer en onderhoud van ruim 500 kunstwerken van de Rotterdamse Beeldencollectie en adviseert gemeente, burgers en kunstenaars met betrekking tot het realiseren, plaatsen, herplaatsen en saneren van openbare kunstwerken. BKOR bemiddelt tussen de vraag uit de stad naar kunst en stadsverfraaiing en het aanbod van (Rotterdamse) kunstenaars, is een kennis- en documentatiecentrum met betrekking tot alle openbare kunstwerken in Rotterdam en verzorgt daartoe onder meer het programma Z-Files, Kunst en de Stad in samenwerking met Sculpture International Rotterdam (SIR).

BKOR is een programma van CBK Rotterdam.

CBK Rotterdam
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
+3110 4360288

cbk@cbkrotterdam.nl
www.cbkrotterdam.nl

Openingstijden: (op afspraak)
ma-vr, 9-17 uur

Facebook
Instagram
Vimeo
Privacy Statement

uitschrijven voor deze nieuwsbrief