for English, click here
Beste kunstenaar,
We zijn inmiddels een maand op weg in het coronatijdperk. Hoewel er links en rechts al gesproken wordt over de nieuwe tijd na 28 april, de zogenaamde anderhalvemetersamenleving, is het wel duidelijk dat onze maatschappij de gevolgen van deze periode (en wat er eventueel nog bij gaat komen als premier Rutte volgende week ons weer toespreekt) nog lang met zich mee zal dragen. Klip en klaar is ook dat de cultuursector een forse optater krijgt, de vele voorbeelden van doemscenario’s zijn dagelijks in de media te volgen. En die voorbeelden van omvallende theaters, failliete bioscopen en desolate musea zijn dan nog maar het topje van de ijsberg. Iedere stad, ook Rotterdam, is nu bezig om maatregelen te bedenken om die kleurrijke culturele infrastructuur overeind te houden. Via belangrijke organisaties als bijvoorbeeld Kunsten ’92, Platform BK, Kunstenbond en De Zaak Nu worden verantwoordelijke ministers, wethouders en ambtenaren aangespoord maatregelen te nemen voordat het te laat is. Zo zouden cultuurinstellingen die hun pand huren van het rijk of de gemeente er al zeer bij gebaat zijn wanneer de huur één of twee kwartalen wordt opgeschort. Nog dapperder zou het zijn wanneer de bestuurders bijvoorbeeld besluiten een half jaar huur te schrappen.
Minstens zo ingrijpend is de wijze waarop deze coronacrisis inwerkt op het dagelijkse bestaan van kunstenaars. Tentoonstellingen zijn uitgesteld of afgelast, beurzen geschrapt en opdrachten in de wacht gezet. Zo kordaat als de overheid ingreep om de kleine zelfstandigen via noodmaatregelen zoals TOGS en de TOZO overeind te houden, zo besluiteloos is zij ten aanzien van kunstenaars die door een verkeerd SBI-nummer bijvoorbeeld geen beroep kunnen doen op de TOGS, terwijl ze misschien wel aan de algemene criteria voldoen. Er rest dan bijna niets anders dan een gang naar de bijstand. Dit vraagt om een ferme daad van de (landelijke) overheid – er wordt geschreeuwd om specifieke maatregelen die deze beroepsgroep overeind houdt.
Wat kan CBK Rotterdam doen?
In de Tips & Oproepen van 20 maart schreef ik dat wij open staan voor initiatieven en zelf ook waar mogelijk actie ondernemen om Rotterdamse kunstenaars aan het werk te houden. Sindsdien hebben wij diverse voorstellen van kunstenaars omarmd, waaraan nu wordt gewerkt. Belangrijke overwegingen die wij hierbij nemen, zijn: de projecten hebben te maken met deze specifieke tijd en er zijn meerdere kunstenaars bij betrokken. Zo financieren wij onder andere een digitaal platform voor presentaties en een online podium voor lesfilmpjes door kunstenaars. En natuurlijk hebben wij stadstekenaars op pad gestuurd om Rotterdam vast te leggen in tijden van corona. Echter, nu het zich laat aanzien dat de tijd en de omvang van de huidige situatie progressief is, wordt het noodzakelijk aanvullende mogelijkheden te creëren.
- Speciale projecten
We hebben besloten dat wij het resterende budget voor Incidentele Bijdragen Buitenland (IBB) dit jaar niet meer voor dit doeleinde gaan gebruiken, het budget zal worden besteed aan speciale projecten van Rotterdamse kunstenaars (bestaande afspraken zullen overigens gewoon worden nagekomen). Wij proberen dit budget waar mogelijk aan te vullen, zodat er veel kunstenaars gebruik van kunnen maken. De voorwaarden en wijze van aanvragen worden na het weekeinde via de websites rotterdamsekunstenaars.nl en cbkrotterdam.nl bekend gemaakt.
- Inventarisatie gevolgen
Op dit moment bereiden we ook een online enquête onder Rotterdamse beeldend kunstenaars voor om de consequenties in beeld te krijgen en dit in ieder geval onder aandacht van ons stadsbestuur te brengen. Dat vragenformulier kun je in de loop van volgende week verwachten.
- Contact
Tot slot, laat ons via info@cbkrotterdam.nl weten wanneer je door de coronacrisis in grote problemen komt. We hebben waarschijnlijk niet overal een oplossing voor, maar willen in ieder geval proberen om je zo adequaat mogelijk op weg te helpen.
Met vriendelijke groet,
Ove Lucas
|