bekijk de online versie

uitnodiging

Z-Files #23: 'Boijmans in de oorlog. Kunst in de verwoeste stad'

27/01/19

In samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen kunt u op zondag 27 januari voor de laatste maal samen met Dees Linders en Sandra Smets de tentoonstelling ‘Boijmans in de oorlog. Kunst in de verwoeste stad’ bekijken. Wij nodigen u van harte uit voor dit middagprogramma met lezing en rondleiding. 

Programma Z-Files #23:
11.00 uur: Aanvang
11.30 – 12.30 uur: Lezing Dees Linders | Oude Bibliotheek
12.45 – 13.45 uur: Rondleiding Sandra Smets | Tentoonstelling

Let op: meld u aan via de ‘ticket‘ button. Op deze pagina kunt u kiezen of u wilt deelnemen aan de lezing en/of rondleiding.

Boijmans in de oorlog: kunst in de verwoeste stad
Tussen de twee wereldoorlogen is Rotterdam een moderne havenstad met een bruisend cultureel leven en kunstenaars omarmen de internationale avant-gardes. Museum Boymans opent in 1935 een prachtig nieuw museumgebouw, dankzij de jonge ambitieuze directeur Dirk Hannema. Alles verandert in 1940 met het bombardement.

Het museum wordt niet getroffen en Hannema houdt de hele oorlog het museum open. Voor kunstenaars biedt de wederopbouw kansen in de vorm van kunstopdrachten, ook in de openbare ruimte. De bezetter heeft grote belangstelling voor kunst en het culturele leven bloeit. Maar, tegen welke prijs? Hannema maakt keuzes waarvoor hij later wordt gearresteerd wegens collaboratie. Ook kunstenaars komen voor dilemma’s te staan. Verzet, collaboratie, het grijze gebied daartussen en natuurlijk de bijbehorende kunst zijn te zien in de tentoonstelling.

De verwoeste stad, het monument door Ossip Zadkine uit 1953, vormt de ondertitel van deze tentoonstelling en het schaalmodel vormt het sluitstuk van de tentoonstelling. Ook de grote Zadkine tentoonstelling in Scheveningen (tot maart 2019) is een reden om het kunstwerk en monument De verwoeste stad opnieuw van alle kanten te bekijken. De verwoeste stad vormt samen met de beelden van Naum Gabo en Henry Moore in Rotterdam de aanvang van wat de internationale collectie van Rotterdam zou worden, tegenwoordig Sculpture International Rotterdam (SIR) geheten. Daarin zijn dit de drie boegbeelden. Hun impact en veelbesprokenheid verbindt de nu zestig stukken in deze telkens uitbreidende collectie en houdt deze moderne klassieken actueel.

Lezing Dees Linders
De lezing door Dees Linders (artistiek leider van SIR) graaft naar de betekenis en de raadsels van dit kunstwerk, dat uitgroeide van Rotterdams tot nationaal tot internationaal monument. Het is bijzonder om in een stad te wonen waarin een kunstwerk nota bene het grote symbool van de stad werd. Het representeert de stad Rotterdam, niet alleen de verwoesting, maar ook de wederopbouw, en zelfs de toekomst van deze stad. Komt dit door de overtuigingskracht van stadsmarketing dat graag iconen inzet, komt dit door de artistieke kracht van het beeld zelf? Velen hebben geprobeerd in de loop der jaren het ‘gat’ in het beeld te dichten om te tonen ‘dat de stad weer heel en geheeld is’. Deze en nog veel meer vragen en raadsels komen op tafel.

Rondleiding Sandra Smets
Na de lezing van Dees Linders volgt een rondleiding door Sandra Smets, de gastconservator van ‘Kunst in de verwoeste stad’ door deze tentoonstelling. In verband met beperkte capaciteit kunt u zich aanmelden via de ‘ticket’ button.

Z-Files, Kunst en de Stad
De CBK Rotterdam programma’s BKOR en Sculpture International Rotterdam werken intensief samen om de publieke ruimte Rotterdam te versterken en te vernieuwen. Zo organiseren zij regelmatig Z-Files over kunst en de stad waarin kunst, openbare ruimte en de stad aan bod komen door middel van lezingen, presentaties en excursies. Doel van Z-Files (waarin de Z staat voor De verwoeste stad van Zadkine en de controverse rondom de mogelijke verplaatsing van dit werk) is het onder de aandacht brengen van de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en het belichten van actuele ontwikkelingen in de stad.

CBK Rotterdam
Eendrachtsstraat 10
3012 XL Rotterdam
+3110 4360288

cbk@cbkrotterdam.nl
www.cbkrotterdam.nl

Openingstijden: (op afspraak)
ma-vr, 9-17 uur

Facebook
Instagram
Vimeo
Privacy Statement

uitschrijven voor deze nieuwsbrief